Suroviny:
- Bulka na burger
- Veganská majonéza
- Mladý špenát
- Peblo Veganský hrachový burger
Dip z řapíkatého celeru:
- ½ Řapíkatého celeru bez listů
- 1 zakysaná smetana z kokosového mléka
- 3 lžíce veganské rybí omáčky
- 1 špetka mletého chilli
- 2 lžíce třtinového cukru
- šťáva z 1 limety
Restované karotkové juliane:
- 1 Velká karotka
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 kus čerstvého zázvoru o velikosti palce
- 1 lžička octa
- 1 lžíce černého nebo zlatého sezamu
- 1 lžíce sezamového oleje
Jak na to?
Oloupanou karotku nakrájíme na velmi tenké proužky (juliane) orestujeme na rozpáleném rostlinném oleji, přidáme cukr, ocet, sezam a nakonec na velmi zázvor, po krátkém zarestování – až je karotka měkká přidáme sojovku, necháme mírně odpařit a dáme stranou, po chvilce do směsi zamícháme sezamový olej.
Necháme pozvolna chladnout. Mezitím si připravíme dipp – do malého rendlíku dáme cukr, limetkovou šťávu a rybí omáčku, svaříme zhruba na dvě třetiny, necháme pozvlona chladnout, nakrájíme si řapíkatý celer na malinké kostičky, smícháme jej se zakysanou smetanou a svařenou rybí omáčkou s cukrem a limetou.
Ochutíme ještě chilli. Na grilu ogrilujeme hracháč a bulky. Bulky pomažeme z obou rozkrojených stran majonézou, poté vrstvíme: mladý špenát, hracháč, dipp z řapíkatého celeru, hracháč, karotkové juliane, nakonec přiklopíme vrškem bulky.